jump to navigation

Suntem sau nu capabili să ne asumăm angajamente? ianuarie 12, 2010

Posted by ingerdemon in De-ale carnavalului.
trackback

Am citit azi de dimineaţă în presă că Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a anunţat începerea primei runde de negociere a Acordului de asociere RM/UE. Uraaaaaaa!!!!

Sună bine denumirea „Acord de asociere”, de parcă dacă trecem cu bine peste rundele de negocieri, care printre altele nu se ştie cînd se vor încheia, păi gata, ne asociem şi atunci viaţa ne va fi roz.
De fapt, totul nu va fi chiar atît de roz. Şi acuş explicăm „de ce?”.

În primul rînd, jurnaliştii care scriu despre negocierile Acordului de asociere, trebuie să explice clar că semnarea Acordului nu înseamnă nimic în fond pentru cetăţeanul simplu. Semnarea Acordului va fi o bilă albă pentru Guvernul Filat, care dacă va duce la bun sfârşit acest proiect, va căpăta, cu siguranţă, un vot de credibilitate înaltă din partea cetăţenilor pro-integrare europeană.
De ce nu înseamnă nimic pentru cetăţenii simpli: pentru că dacă cetăţenii Republicii Moldova, şi nu Guvernul, nu vor respecta angajamentele Acordului de asociere, păi niciodată, da citiţi pe litere – NICIODATĂ, nu pupăm noi asocierea asta cu UE. Uite aici e buba, şi de aceea am un apel către jurnalişti – nu puneţi doar pe seama Guvernului Integrarea Europeană şi semnarea acestui Acord de asociere, ci explicaţi-le cetăţenilor ce au de făcut ei pentru a ajuta semnarea Acordului, dar mai apoi pentru a ne îndeplini angajamentele faţă de UE. Că semnarea e semnare, dar ceea ce va ratifica Acordul, vizează toţi cetăţenii Republicii Moldova, şi va intra în vigoare acest Acord doar dacă respectăm noi, cetăţenii simpli, anumite angajamente.

Va putea cetăţeanul nostru, sau nu, să-şi asume aceste angajamente nu vreau să ghicesc. În schimb am să le urez succes celor de la externe şi direcţiei relaţiei externe de la Ministerul Justiţiei care azi se întrunesc în prima rundă de negocieri a Acordului de asociere, pentru că pentru diplomaţia Republicii Moldova acesta Acord este o nouă treaptă urcată. Le ţin pumnii pentru ca etapele de negociere să treacă cît mai uşor.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: