jump to navigation

Hai să dau şi eu replica, că nu-I frumos să tac. mai 28, 2010

Posted by ingerdemon in De-ale carnavalului.
trackback

Tudor Darie m-a acuzat azi că i-aş fi transmis un comunicat scris într-o limbă de lemn.
Iată comunicatul.
Mai jos vedeţi planul în baza căruia a fost construit :
1. Lead-ul include evenimentul propriu zis : adoptarea legii care va reforma instituţia avocaturii.
2. Aliniatul următor conţine explicaţia de unde s-a pornit reforma, pentru că este important să se cunoască că angajamentele pe care şi li-a asumat au fost îndeplinite. Pentru denumirea prea lungă a Planului de dezvoltare am fost invinuită că-i de lemn limbajul. Şi ce să faci dacă anume aşa se numeşte. Nu-mi place nici mie, dar n-ai încotro – dacă o repeţi intră odată şi odată în capul omului.
3. În următoarele 2 aliniate vorbesc despre în ce constă reforma: instituirea barourilor de avocaţi regionale, stabilirea unor noi rigori de acces în profesie, reprezentare în instanţă.
4. În aliniatul 5 am dat cine a participat la elaborarea acestei legi
5. În penultimul aliniat am dat de cine a fost susţinul proiectul de lege pentru că a fost primit foarte bine de experţi.
6. Şi la final, cînd intră în vigoare.

Ce face Unimedia ?

Spune mai întîi despre ce conţine proiectul de lege, după care dau o parte din grupul de lucru care a elaborat amendamentele, şi apoi urmeză propoziţia:
„Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Supremaţia Legii în Moldova (NORLAM) a elaborat amendamente la Legea cu privire la avocatură, după o analiză a cadrului normativ şi identificarea domeniilor problematice ce afectează instituţia avocaturii.”
Ce-i aceasta? Unde era în comunicat scris depre aceasta?
Pur şi simplu au rupt fraza care conţinea toţi membrii grupului de lucru. Am insistat să revadă pentru că nu era corect. Pentru că nu doar NORLAM a elaborat amendamentele.

Sigur că e uşor să învinueşti, atunci cînd nu ai argumente pentru greşelile făcute. E mai greu să accepţi gafa şi să încerci să citeşti încă odată comunicatul.

Tudore, faptul că un jurnalist greşeşte nu-i straşnic, e mai straşnic, că experţii implicaţi în elaborare vor citi că doar cineva a lucrat. Era în dreptul meu să te rog să dai corect ştirea, pentru că după cum ai scris, este o reformă importantă. Eu înţeleg că aveţi mult de lucru, de aceea şi monitorizez ceea ce scriţi şi intervin cu detalii importante pentru înţelegearea corectă a subiectului.

Reclame

Comentarii»

1. Tudor Darie - mai 28, 2010

pretenția mea se referea la primul aliniat din comunicatul de presă. Din câte știu și sunt sigur că și tu știi f bine, este că primul aliniat trebuie să conțină ce este cel mai important din comunicat.

Dacă Programului de activitate al Guvernului „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare” este cel mai important din acest comunicat (conține 90% din primul aliniat), atunci eu nu înțeleg nimic în presă.

Cât ține de inxactitatea ref la NORLAM, ms că mi-ai spus. E o scăpare a unei colege ce a făcut știrea și care deja a fost corectată.

în așteptarea unor comunicate de presă cu o față de mai umană,
cu gânduri bune,
Tudor 😉

2. Corina Ajder - mai 28, 2010

„În procesul de elaborare a legii au participat experţii Ministerului Justiţiei, împreună cu un grup de lucru format din reprezentanţi ai Baroului Avocaţilor din Moldova, Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat, Biroului asociat de avocaţi „Avocaţii publici” şi Programului Drept al Fundaţiei Soros – Moldova, Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Supremaţia Legii în Moldova (NORLAM) a elaborat amendamente la Legea cu privire la avocatură, după o analiză a cadrului normativ şi identificarea domeniilor problematice ce afectează instituţia avocaturii.”

Tatiana, adevarul e ca din paragraful de mai sus asta se si intelege, si anume ca NORLAM a elaborat amendamentele. Vezi ca dupa felul in care ai acordat verbul „(…) NORLAM a elaborat…” reiese ca celelalte institutii nu au fost implicate. Intre noi fie vorba, nu prea inteleg in general logica paragrafului.

„In procesul de elaborare a legii au participat expertii X, impreuna cu Y a elaborat amendamente la Legea cu privire la avocatură, după o analiză a cadrului normativ şi identificarea domeniilor problematice ce afectează instituţia avocaturii”

Chiar daca acordam verbul omeneste, si punem „au elaborat”, oricum iese o fraza complet aiurea, – „in procesul de elaborare au elaborat”. Eu una n-am inteles nica.

Asa ca hai come on, problema aici chiar nu e in Unimedia 🙂

3. Radu Chivriga - mai 28, 2010

Tania, nu te enerva… şi nu atrăgea atenţia la Bârfomedia, fiindcă ei doresc să primească comunicate cît mai uşoare ca să le facă copy+paste pe site-ul lor şi să nu trebuiască să citească întregul comunicat! Continuăţi meseria aşa cum trebuie şi nu te uita la toţi … 😉

4. Tudor Darie - mai 28, 2010

Radu, voi aprecia dacă o să te abții de la etichete. Nu e frumos și nu-ți face față.

5. A - mai 28, 2010

Radu, altceva e cand Unimedia face copy/paste la stirile altora, schimband 2 cuvinte. Chiar si preluarea stirilor de pe Jurnal sau din emisiunile lor e un gest, cum sa zic, cam fara simt in conditiile cand exista Publika, iar Unimedia posteaza „stiri-soc” despre remanierele de cadre de la Jurnal.

In schimb din cate stiu rolul comunicatelor este sa fie cat mai usor de preluat in presa, iar noi acum vorbim despre comunicat de presa 🙂 Nu cred ca Tatiana sau MinJus pretinde la drept de autor pt respectivul, ba dimpotriva. Si atunci e nush’cum firesc sa se exprime clar, pt Unimedia si pt oricine.

6. Corina A. - mai 28, 2010

P.S. Mesajul precedent e al meu.

7. Radu Chivriga - mai 28, 2010

Văd că pe unii îi ustură realitatea în ochi … 🙂

8. Tudor Darie - mai 29, 2010

Corina,
spațiul media din R. Moldova este f închis, iar managerii (dar și consumatorii de media) sunt extrem de afectați când scrii despre ce se întâmplă în domeniu. Indiferent dacă scrii ceva despre Jurnal TV, Publika TV, Prime, Pro Tv etc. Pe de altă parte, e necesar ca situația din domeniu să fie discutată și analzată pe toate părțile. Pentru asta noi am lansat pe UNIMEDIA și o categorie nouă de știri – MEDIA.

În rest, UNIMEDIA nu va lua partea Publika TV în „bătălia” după audiență cu Jurnal TV. Vom scrie în mod egal și despre disponiblizările masive și de la Publika TV (dacă ele vor exista). Poți vedea aici două materiale critice la adresa ambelor televiziuni (primul – http://unimedia.md/?mod=news&id=19240 și al doilea – http://unimedia.md/?mod=news&id=19114). Oricum, nu vreau să conving pe nimeni de nimic. Lucrurile se vor clarifica în timp și singuri veți deduce că UNIMEDIA va păstra echidistanța și va cita declarațiile importante de la ambele televiziuni de știri.

Radu, accept realitatea și învăț din propriile de greșeli. Dar când văd că tu (băiat deștept fiind) scrii Bârfomedia în loc de UNIMEDIA, deduc că fiecare are dreptul la propriile greșeli, inclusiv și tu 😉

9. Corina A. - mai 29, 2010

Mai, eu cista cred ca nu prieteniile sau antipatiile personale tre sa dicteze atitudinea fata de neprofesionalism – fie el al unimedia sau Min Jus. Business is business, nu? Poate, intr-o zi 🙂

10. Corina A. - mai 29, 2010

P.S. Asta asa, ca chestie generala, pentru toti comentatorii de sub articol 🙂

11. Tudor Darie - mai 29, 2010

Corina A., agree 😉

12. posmotrel - mai 30, 2010

Tania, ce vor toți acești oameni de la tine? Ce faci diseară?

ingerdemon - iunie 3, 2010

Iată nu ştiu ce vor ei de la mine :), dar deseară merg la salsa 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: